تاثیر هوش مصنوعی بر 60 درصد مشاغل در اقتصاد های توسعه یافته
صندوق بینالمللی پول: هوش مصنوعی بر 60 درصد مشاغل در اقتصادهای توسعهیافته تاثیر میگذارد. احتمالا هوش مصنوعی بر اقتصادهای توسعه یافته بسیار بیشتر از کشورهای کم درآمد تاثیر می گذارد. با این حال، اقتصادهای توسعه یافته نیز در عصر هوش مصنوعی سود بیشتری خواهند برد.
به گفته صندوق بین المللی پول (IMF) احتمالا هوش مصنوعی 40 درصد از مشاغل جهانی را تحت تاثیر قرار می دهد و تاثیر آن برای اقتصادهای توسعه یافته تا 60 درصد می رسد. از سوی دیگر، در کشورهای کم درآمد، 26 درصد مشاغل تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
تقریبا نیمی از مشاغل در معرض خطر ممکن است از یکپارچه سازی هوش مصنوعی بهره مند شوند و بهره وری را افزایش دهند. برای نیمی دیگر، برنامه های کاربردی هوش مصنوعی ممکن است وظایف کلیدی را که در حال حاضر توسط انسان انجام می شود، انجام دهند، که می تواند تقاضای نیروی کار را کاهش دهد و منجر به کاهش دستمزدها و کاهش استخدام شود. هوش مصنوعی به احتمال زیاد به جای جایگزینی کامل مشاغل، کار انسان را تکمیل می کند.
در مطالعه صندوق بینالمللی پول آمده است: هم بازارهای پیشرفته و هم اقتصادهای در حال توسعه در معرض عدم قطعیت قابل توجهی پیرامون این پیش بینیها هستند.
در حالی که اقتصادهای پیشرفته در موقعیت بهتری برای بهره مندی از مزایای این فناوری هستند، احتمالا با اختلالات کوتاه مدت نیز مواجه خواهند شد. از سوی دیگر، اقتصاد های نوظهور و در حال توسعه ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا تحت تاثیر اختلالات مرتبط با هوش مصنوعی قرار گیرند. آنها مزایای فناوری را از دست خواهند داد زیرا آماده نیستند که از فناوری برای رشد اقتصادی و اجتماعی استفاده کنند. این می تواند شکاف دیجیتال را در داخل کشور افزایش دهد و در عین حال شکاف بین کشورها را افزایش دهد.
نیروی کار مسن تر نسبت به کارگران جوان تر تحصیل کرده دانشگاهی در برابر تاثیر فناوری آسیب پذیرتر خواهند بود. تغییر فناوری ممکن است بر کارگران مسن تر از طریق نیاز به یادگیری مهارت های جدید تاثیر بگذارد. ممکن است شرکت ها سرمایه گذاری در آموزش مهارت های جدید به کارگران با افق شغلی کوتاه تر را مفید ندانند. در گزارش صندوق بینالمللی پول آمده است: کارگران مسنتر نیز ممکن است کمتر در چنین آموزشهایی شرکت کنند، زیرا مزایای درک شده ممکن است با توجه به سالهای محدود باقیمانده کار محدود باشد.
پذیرش هوش مصنوعی پس از راه اندازی ChatGPT در سال 2022 شتاب بیشتری گرفت. چندین شرکت، از جمله آمازون و استک اورفلو، در حال حاضر شروع به اخراج کارمندان خود با شروع استفاده از هوش مصنوعی برای افزایش بهره وری کرده اند.
این مطالعه بر نیاز سیاستگذاران برای تسریع در شکلگیری سیاست تاکید میکند، زیرا پذیرش هوش مصنوعی همچنان ادامه دارد. اتحادیه اروپا (EU) اخیرا اولین منطقه ای بود که قوانینی را برای کنترل هوش مصنوعی تدوین کرد. ایالات متحده و چین، در میان سایر کشورها، نیز در حال کار بر روی تدوین مقررات برای کنترل هوش مصنوعی هستند.
در حالی که هوش مصنوعی احتمالا بر نحوه کار بشر تاثیر می گذارد و آن را متحول می کند، شکی نیست که بهره وری سازمانی و کارایی عملیاتی را بهبود می بخشد. طبق یک مطالعه اخیر توسط دفتر ملی تحقیقات اقتصادی ایالات متحده (NBER)، دسترسی ها به کمک هوش مصنوعی بهره وری نمایندگان را تا 14٪ افزایش می دهد، همانطور که با تعداد مشکلات مشتری که آنها می توانند در ساعت حل کنند اندازه گیری می شود.
مطالعه صندوق بینالمللی پول در زمانی انجام میشود که رهبران جهان در داووس سوئیس برای مجمع جهانی اقتصاد (WEF) گرد هم آمدهاند و هوش مصنوعی موضوع مهمی برای بحث است. یک مطالعه اخیر WEF، گزارش آینده مشاغل 2023، می گوید که تقریباً 14 میلیون شغل احتمالا طی پنج سال آینده ناپدید خواهند شد و یکی از دلایل آن اختلال ناشی از هوش مصنوعی است.
مجید مادرشاهیان 10 بهمن 1402